W Tyliczu znajduje się największa mofeta w Karpatach. Czym jest mofeta? To rodzaj ekshalacji dwutlenku węgla z głębokich warstw geologicznych. Wśród roślin rosnących na podmokłych terenach pojawiają się rdzawo-żółtawe osady wytrącane z wypływających źródełek. Obok wydobywają się syczące bąbelki gazu – w 95% to dwutlenek węgla. Nadaje on okolicznym źródełkom kwaskowy i szczypiący smak. W latach 60. XX wieku dwutlenek węgla z mofety był wykorzystywany do produkcji alg na tarasach rozlokowanych do pobliskich stokach. Prowadzono również badania nad wykorzystaniem alg jako składnika do produkcji żywności dla radzieckich kosmonautów.
Dziś nie pracuje się nad badaniem alg słodkowodnych, ale pięknie bulgoczące dwutlenkiem węgla mofety mogą podziwiać turyści. Źródło w Tyliczu jest o tyle ciekawe, że składa skę w 11 połączonych ze soba kręgów, którymi przepływa woda. Co ciekawe, smak wody mineralnej w każdym z kręgów jest zupełnie inny.
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności. Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Belmonte Hotel spółka z ograniczoną odpowiedzialnością spółka komandytowo-akcyjna, Puławska 2, 02-566, Warszawa Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w .